Sasyaka
Introduction
Classification –
» Maharasa – (RRS/Rasarnava/ RU/RC/RP)
»Uparasa – (Rasamanjiri/AK/RSS)
»Upadhatu(of Tamra) –
Rasajalanidhi
Vernacular names
nHindi
– Sasyak , Tuthiya
nMal.. - Tutham
nMarathi – Tutthai
nTam. - Mailtutham
nTelugu - Mailututhamu
nHistory
nHippocrates
400 BC – for Internal use
nCaraka – In Visha
cikitsa
nSushruta – In Ushakadi
Gana ,for Netra
Cikitsa
nA.
H. – In Ushakadi
Gana , In vrana
Chikitsa , for Netra Cikitsa
nMythological Origin
पीत्वा
हालाहलं वान्तं पीतामृतगरुत्मता ।
विषेणामृतयुक्तेन गिरौ मरकताह्वये ।
तद्वान्तं हि घनीभूतं संजातं सस्यकं खलु ।। RRS
विषेणामृतयुक्तेन गिरौ मरकताह्वये ।
तद्वान्तं हि घनीभूतं संजातं सस्यकं खलु ।। RRS
-Solidified
Vomitus of Garuda on Marakata Mountain after
consuming Halahala & Amruta.
nद्रव्यं
विषयुतं यत्तद्द्रव्याधिकगुणं भवेत् ।
हालाहलं सुधायुक्तं सुधाधिकगुणं तथा ।। RRS
हालाहलं सुधायुक्तं सुधाधिकगुणं तथा ।। RRS
nOccurence
nNatural – From
mines of Jharakhand , Bihar & Rajasthan
nArtificial - From
Lab. Also said in RT
nSasyaka = Tuttha ????????
सस्यकं हि स्वभावजम् तुत्थकम् कृत्रिमम् मतम् ।
एकाभावे
परं ग्राह्यं न अत्र कार्य विचक्षणं ॥ र.ज.
nSasyaka – Natural
nTuttha – Artificial
nAnyone can be used in place of other.
nSynonyms
तुत्थम् तु तुत्थकम् तुत्थान्जनम् चापि मयुरकम् ।
सस्यकम् ताम्र गर्भम् च शिखिग्रिवं च तन्मतम् ॥
र.त.
nTuttham,
Tutthakam, Tutthanjanam,
Mayuraka,
Sasyaka, Tamragarbha,
shikhigriva.
nTamropadhatu, Vitunnakam – R.J.
nGrahya
laksana
nमयूरकण्ठसच्छायं भाराढ्यमतिशस्यते ।। RRS
Like neck of pea-cock & heavy.
RT – Above + Snigdham
& mahojwalam.
AP – Same as RRS
nNeed for Shodhana
वान्ति भ्रान्तिं अशुद्धं तत्कुरुते शोधितम् शुभम्
। आ.प्र.
nUnpurified Tuttha Sevan
may cause –
»Vamana & Bhrama
Criteria for shuddha Tuttha-
वान्ति भ्रान्यि यदानस्तस्तदा शुद्धिं
विनिर्दिशेत् । RC
nShodhana
सस्यकं
शुद्धिमाप्नोति रक्तवर्गेण भावितम् ।।
स्नेहवर्गेण संसिक्तं सप्तवारमदूषितम् । RRS
-Bhavana in Raktavarga & Sinchana by Snehavarga for 7 times.
दोलायन्त्रेण सुस्विन्नं सस्यकं प्रहरत्रयम् ।
गोमहिष्याजमूत्रेषु शुध्यते iÉÑijÉ खर्परम् ।। RRS
-Swedana in Dolayantra with Gomutra, Mahishamutra, Ajamutra for 9 hour.
nRJN- Bhavana in mastu for 3 days.
nRC – Triturate with ½ part gandhaka.
nMarana
लकुचद्रावगन्धाश्मटङ्कणेन समन्वितम् ।
निरुध्य मूषिकामध्ये म्रियते कौक्कुटैः पुटैः ।। RRS
nSame procedure by RU & AP
nपलोन्मितम् तुत्थकंतु गन्धकम् तु पलार्धकम् ।
शरावसम्पुटे न्यस्य मृदाच परिलेपयेत् ॥
पुटत्रयम् प्रदातव्यम् स्वल्पैरेव वनोत्पले ।
तुत्थकम् मृदिमप्नोति वान्ति भ्रान्त्यादिवर्जितम्
॥ र.त.
-1pala Tuttha + ½ pala
Gandhaka ---- 3 Puta.
nShudha
Tuttha--- Made cakrika with Nimbu svarasa/ jala --- Subjected to Laghuputa
--- collected after cooling--- then 3 days bhavana in Mastu --- Dry in Sunlight. (RT)
nSatwapatana
सस्यकस्य
तु चूर्णं तु पादसौभाग्यसंयुतम् ।
करञ्जतैलमध्यस्थं दिनमेकं निधापयेत् ।।
अन्धमूषास्यमध्यस्थं ध्मापयेत्कोकिलत्रयम् ।
इन्द्रगोपाकृति
चैव सत्त्वं भवति शोभनम् ।। RRS
-Sasyaka churna + ¼ part Tankana immersed in Karanja
tail for 1 day, Heated in Andhamusha
Colour
of Satwa – Red
-Same in RT
nनिम्बुद्रवाल्पटङ्काभ्यां मूषामध्ये निरुध्य च ।
ताम्ररूपं परिध्मातं सत्त्वं मुञ्चति सस्यकम् ।RRS
ताम्ररूपं परिध्मातं सत्त्वं मुञ्चति सस्यकम् ।RRS
-Sasyaka + Lemon juice+ ¼ tankana---heated
in closed crucible – extract is copper.
-Same
in AP & RT
nRT - 10 tola Tuttha in 5 tola
hot water --- put Loha pieces in it ---- Tamra churna
settles down.
nRJ - Tuttha churna
in Nimbu rasa ---- Put it in loha
patra for 7 days ---Cu settles down.
nMarana of Tuttha Satwa-
तुत्थसत्वम् सुविमलम् मारयेत् रविलोहवत् ।
तद्वदेव गुनास्तस्य प्रयोगाश्चापि तादृश:॥ र.त.
-Marana of Tuttha satwa
= Marana of Tamra
Pharmacological & therapeutic properties
निःशेषदोषविषहृद्गदशूलमूलकुष्ठाम्लपैत्तिकविबन्धहरं परं च ।
रसायनं वमनरेककरं गरघ्नं श्वित्रापहं गदितमत्र मयूरतुत्थम् ।।RRS
रसायनं वमनरेककरं गरघ्नं श्वित्रापहं गदितमत्र मयूरतुत्थम् ।।RRS
Rasa – Katu , Kasaya
Gunam – Snigdham
Virya – Shita (Usna - RJ)
Vipaka – Katu
Dosa Prabhava – Kapha Pitta hara(AP), Kaphaghna(RT)
Karma – Rechana, vamaka, garaghna, chaksushya, lekhana, bhedana, Krimighna, Balya.
Vyadhiprabhava – Upadansa,
Phiranga, Klistavartma, Svitra.
nDose
गुन्जाष्टमांशतो गुन्जापादिकम् तुत्थकम् मृतम् ।
तत्तद्भेषज योगेन वीतशंका प्रयोजयेत् ॥ र.त.
n1/8 Gunja
- ¼ Gunja (15-30mg)
nAntidote-
-जम्बिररसमादाय
य: पिबेत् च दिनत्रयम् ।
तस्य तुत्थकरशान्ति स्यात् वा लाजेन वारिना ॥बृ.र.रा.सु.
-3 days Nimbu swarasa / laja vari
nYogas
nYogas
in RT
nNirmalikrita tuttha –
-
Tuttha dravam
- Tutthakodaya vati
- Tutthakodaya varti
- Tutthakadi
varti
- Shikhigrivadi varti
- Tutthakadi
malahara
- Tutthamrita malahara
nShodita
tuttha – Tutthamrita varti
nTutthabhasma Yogas – Tutthakodaya rasayana
nTuttha mudrika
Tuttha satwa + Bhunaga satwa ---- heated in crucible.
Outcome is made into Ring.
USES-
Water in which Ring is kept relieves pain in abdomen.
-Oil
heated with Tuttha Mudrika relieves pain on external application &
also promotes quick delivery.
-Wearing
of Tuttha Mudrika alleviates poisonous effect.
nGeneral Bornite Information
nIt does however get used in the mineral trade
as a curiosity called "peacock ore
n Chemical Formula :Cu5FeS4
- Composition:
Iron -11.13 % Fe
Copper -63.31 % Cu
Sulfur -25.56 % S
- Name Origin:Named after the Austrian mineralogist, I. von Born
(1742-1791).
-Crystal System:Orthorhombic - Dipyramidal
nPhysical Properties of Bornite
n Cleavage :Imperfect
n Color :Copper
red, Bronze brown, Purple.
n Density :4.9
- 5.3, Average = 5.09
n Diaphaneity:Opaque
n Fracture:Conchoidal
n Hardness:3
n Luminescence:Non-fluorescent.
n Luster:Metallic
n Magnetism:Magnetic
after heating
n Streak:grayish
black
Properties of CuSO4
nMolecular
formula-CuSO4
nMolar
mass-249.70 g/mol (pentahydrate)
nAppearance-blue
crystalline solid (pentahydrate)
Density-2.284 g/cm3 (pentahydrate)
Density-2.284 g/cm3 (pentahydrate)
nMelting
point-150 °C
nSolubility -in water,
Methanol, Ethanol
nRefractive
index(nD)-1.514
(pentahydrate)
nCrystal
structure-Triclinic
nPhysical characteristics of CuSO4 5H2o
nColor- bright and deep blue.
nLuster-vitreous.
nTransparency-transparent to translucent.
nCrystal System-triclinic
nCleavage is poor (basal).
nFracture -conchoidal.
nHardness -2.5
nSpecific Gravity -2.2 - 2.3
nStreak -pale blue to colorless.
nOther Characteristics: very soluble in water. The taste has a
sweet metallic character, but do not do this test often or with more than just
a tip-of-the-tongue technique and only if needed to confirm an identification
as it is poisonous!
THANK YOU !
No comments:
Post a Comment